News

Hidroizolacija Male Sale na Kombank-Areni, Beograd, bez otkopavanja

Kada je nemoguće hidroizolovati podrume, tunele, kanalizacione sisteme, rezervoare sa vodom ili spojeve koji su trajno izloženi vlazi s polja, glavnu ulogu ima KÖSTER Injection Gel G4  . Projekat  Male sale –Kombank  Arene  u Beogradu u Srbiji, odličan primer kako gel može da omogući naknadnu hidroizolaciju gradjevinskih elemenata koji su ukopani kao u ovom slučaju, ali bez otkopavanja.

Završena 2007 godine, Kombank Arena,sastoji  se od velike multifunkcionalne  hale i dodatne sale za zagrevanje- Mala Sala, sa ukupno 48,000m2  korisnog prostora , kao i tribina i prostora za 19,000 gledalaca. Najsavremenija sportska arena u Srbiji sagradjena je na izuzetno peskovitoj i podvodnoj površini. Na primer, manja sala,  od dve hale, se nalazi na skoro 6 metara ispod nivoa podzemnih voda.

Prvobitno uradjena hidroizolacija se sastoji od sloja HDPE folije, koja je bila zaštićena sa dva sloja geotekstila izmedju dve ploče po projektu. Odmah, nakon završteka i otvaranja objekta,  pojavila su se curenja u donjoj ploči. Zbog priprema za Evropsko Atletsko prvenstvo u dvorani koje je održano u martu 2017 godine, Kombank Arena je počela radove na sanaciji u decembru 2016 godine. KÖSTER partner iz Srbije, firma, BEST MI SVE doo je ugovorila sanaciju hidroizolacije Male sale Kombank Arene injektiranjem KÖSTER Injectionog Gel G4. Predhodno dato projektno rešenje  injektiranje bentonitnim gelom, nije bilo moguće zbog njegovog viskoziteta.

Zbog ojačane donje  betonske ploče,a nakon ispitivanja, KÖSTER tehnički tim je procenio, da je injektiranje sistemom injekcione  zavese, odgovarajuće  rešenje za ovaj problem. Sprovedena je detaljna analiza i kontrola na licu mesta od strane stručnjaka za injektiranja, Dr. Slobodana Kalinića , zajedno sa projektnim timom a kao rezultat toga, kao najbolje tehničko i ekonomično izvodljivo rešenje, bio je  KÖSTER Injection Gel G4 koji bi bio primenjen da sanira stari hidroizolacioni sloj i obnovi funkcionalnost objekta.
Za injektiranje bile su dostupnje šupljine od 2  - 4 mm. Kao takav, veoma nizak viskozitet KÖSTER Injection Gel G4 , pokazao se izuzetno koristan za projektno  rešenje. Koristeći posebno izbušene rupe u AB ploči od 50 cm, potrošeno je oko 26 tona gotovog gela koji je injektiran izmedju dve ploče, i time je uspešno zaštićen temelj od prodora podzemnih voda.

Evropsko Atletsko prvenstvo u dvorani je moglo da počne!

Click here for a link to the reference with linked products

 

Video: Watch Dr. Slobodan Kalinic, International Technical Consultant
KÖSTER BAUCHEMIE AG in an interview at the project site:

 

Back

Top
Austria Brasil Bulgaria China Croatia Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Korea Kuwait Latvia Lebanon Mexico Netherlands Norway Panama Philippines Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia South Africa Spain Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America